Osmanlı’da kadın önderler-2
İnsanoğlunun ve İslâm Dini’nin başlangıcında nasıl kadın önderler (Hz. Havva ve Hz. Hatice) varsa, ilk Müslüman-Türk unsurların Anadolu’ya girişinde de kadın önderler...
İnsanoğlunun ve İslâm Dini’nin başlangıcında nasıl kadın önderler (Hz. Havva ve Hz. Hatice) varsa, ilk Müslüman-Türk unsurların Anadolu’ya girişinde de kadın önderler vardır.
Âşık Paşa-zâde’nin “Bâciyân-ı Rûm” olarak isimlendirdiği bu teşkilât üzerine ilk kez Alman müsteşrik (oryantalist) Franz Taeschner durmuştur, ancak o günün toplumsal yapısında kadınların böyle bir teşkilât kurmuş olabileceklerine ihtimal vermediği için, Âşık Paşa- zâde’nin yanıldığını yahut bir istinsah (alıntı) hatası yaptığını düşünmüştür
Ona göre, Paşa- zâde, “Hâciyân-ı Rûm” (Anadolu Hacıları) veya “Bahşıyân-ı Rûm” (Anadolu Sihirbazları veya Ruhanîleri) yazacakken, bir istinsah hatası sonucu “Bâcıyân-ı Rûm” yazmıştır.
Ancak bunların olabilmesi için, o devirde Anadolu’da “Hacı” olmuş Türkmenlerin “Hacıyân-ı Rum” isimli bir örgüt kurmaları veya eski Türklerde kendilerine “Bahşı” denilen sihirbazların örgütlenmiş olmaları gerekir.
Tabii bu mümkün değildir.