Vakıf kültürümüz

Osmanlı to­plu­mu, sözün tam mânâsıyla bir “sev­gi, şefkat ve yardım to­plu­mu”ydu. Devlet, “Hayat ve Hay­rat Dev­le­ti”, insan “hay­ır ve hase­nat insanı”ydı.Zaman...

Osmanlı to­plu­mu, sözün tam mânâsıyla bir “sev­gi, şefkat ve yardım to­plu­mu”ydu. Devlet, “Hayat ve Hay­rat Dev­le­ti”, insan “hay­ır ve hase­nat insanı”ydı.

Zaman içinde “yardımlaşma” anlayışı sistemleşip vakfiyelere dönüştü. Ve tüm dev­let ve mil­let, nere­deyse “vakıf dev­let”, “vakıf mil­let” haline geldi.

Borçtan dolayı ce­zae­vine düşen bi­ri­nin borçlarını ma­halle­li ödemek sure­tiyle onu kurtarıyor, kışın kömürsüz ka­lan­la­ra is­mi meçhul bir zen­gin kömür gönderiyor, ma­halle bakkalının borç def­te­ri, bel­li bir say­fa­dan bel­li bir say­faya ka­dar ödeniyordu... Ve bu hayır sa­hi­ple­ri ken­dil­e­ri­ni özenle gizliyorlardı.

Şefkat yalnızca in­san­dan in­sa­na yönelik değildi, bit­kil­er ve hay­van­lar da­hi, tüm hayatı kapsamıştı. Buna çok şaşıran Avrupalı gezginlerden El­is­ee Recus’u dinliyoruz: 

“Osmanlılardaki iyilik duygusu hayvanları dahi kucaklamıştır. Birçok köyde eşekler haftada iki gün izinli sayılır... Türklerle Rumların karışık olarak yaşadığı köylerde ise bir evin hangi tarafa ait olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer evin bacasında leylekler yuva yapmışsa bilin ki o ev bir Türk evidir.”  (Küçük Asya. c. 9).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 495 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 381 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 397 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 287 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar