CHP-İYİ Parti güç birliği...
Yandaş medya günlerdir ellerini ovuşturarak "İttifak Çöktü" naraları atıyordu. "Pazarlık tıkandı" manşetleri ile her iki partinin bazı yöneticilerini hedefe koyuyordu. Ne de olsa AKP, MHP'ye birkaç yer verip tek...
Yandaş medya günlerdir ellerini ovuşturarak "İttifak Çöktü" naraları atıyordu. "Pazarlık tıkandı" manşetleri ile her iki partinin bazı yöneticilerini hedefe koyuyordu. Ne de olsa AKP, MHP'ye birkaç yer verip tek başına yola devam edecekti. 1994 seçimlerinde olduğu gibi oyların bölünmesiyle aradan sıyrılacaklarını sanıyorlardı. Siyasi ve şahsi çekişmeden kârlı çıkan hep AKP olmuştu... 24 Haziran öncesi bu alışkanlığa karşı oluşan "Millet İttifakı"nı, adında "Milliyetçi" ibaresi bulunan partinin genel müdürü "Zillet İttifakı" diyerek kamplaştırmaya, ötekileştirmeye çanak tuttu. 50 yıllık partinin mensuplarının zekâ seviyesi ile alay edip, eğitim seviyesi Türkiye ortalamasının üzerindeki insanları "mankurt" yerine koymasının bedeli elbette ödenecek. Saraya sığınarak kendi koltuğunu muhafaza edeceğini sanan Bay Bahçeli'ye MHP camiası 1 Nisan şakası yapacaktır...
AKP'yi iktidar yapan yerel yönetimlerin önemini kavrayarak başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye genelinde "Belediye gücü"nü alıp; "Tek adam rejimi"ni sonlandırmak için her tür riski göze alan CHP ve İYİ Parti Genel Başkanlarını tebrik edelim. 21 Büyükşehir üzerinden yapılan iş birliği, diğer il ve ilçelerde "güç birliği"ne dönüşecek şekilde ince ince hesaplanıp sonuca varıldı. AKP-MHP ittifakındaki gibi "Bir sana geri kalanı bana" denmedi... Partilerin ve seçmenin hak ve hukuku korundu. Zaten CHP'li olan belediyeler tartışılmadı bile. Son seçimlerde alınan oylar masaya yatırıldı. CHP'siz Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Eskişehir, Hatay, Tekirdağ, Muğla, Aydın zaten kazanılamazdı. Bu illerin ilçeleri göz önüne alınarak oyların bütünleşmesi mercek altına alındı. Seçmen eğilimleri, oy geçişkenlikleri, demografik yapı incelendi. CHP'nin daha önce ilan ettiği Balıkesir'de aday çekildi. Daha önce Belediye Başkanlığı yapan İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ile kazanılacağı kabul edildi.
MHP'nin AKP'ye terk ettiği illerde alternatifler arandı ve İYİ Parti'nin buralarda önü açıldı. Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Denizli ve Manisa'da İYİ Parti adayları AKP'ye karşı tek başına kaldı. Her iki partinin güçlü ve iddialı olduğu Mersin'de ayrı ayrı aday çıkararak seçmenini belirleyecek. Ama Mersin Büyükşehir dışında ilçeler de tek masaya konup eşit şekilde paylaşıldı.
***
Vatandaşlarımızın çoğu zırt-pırt değişen seçim yasalarından dolayı büyükşehirlerde İl Genel Meclisinin kaldırıldığını bilmiyor. Sınırların 50 km'yi geçtiğinin farkında değil. Dolayısı ile yerel seçimlerde Türkiye genelindeki oy ortalamasının hesaplanması değişti. Daha önce İl Genel Meclisi baz alınıyordu. Pusulası bile farklıydı. Şimdi başkanlık pusulası sayılacak. Sonuçlar çok ilginç olacak. Örneğin AKP yüzde 40'ın altında... MHP 24 Haziran'da aldığı yüzde 11'i ne yazık ki yüzde 3'lere gerileyecek... Fakat Bahçeli, Osmaniye ve aslında AKP'nin üyesi olan Yozgat ve Gümüşhane ile avunacak. Birkaç büyük ilçeyi başarıdan sayacak.
İYİ Parti'ye gelince... Henüz 1 yaşında. İlk defa yerel seçimlere giriyor. Kuruluşu esnasında çoğu MHP'den istifa eden 8 Belediye Başkanı vardı. Kaybedeceği bir şeyi yoktu. 24 Haziran'da aldığı yüzde 10'u koruması bile başarıydı. Tayyip Erdoğan'a karşı Abdullah Gül oyununu bozan Meral Akşener'in ustaca hamlesi ile İYİ Parti, 31 Mart seçimlerine mührünü vuracak.