Halide Edip, ABD Kongresi’ni görseydi?

Türkiye’de Amerikancılık dendiğinde akla ilk gelen isim herhalde Halide Edip’tir.Bu çoğunlukla Nutuk kaynaklı “mandacılık” gibi haksız bir suçlamayla yapılır.Ama objektif olarak da Halide Edip...

Türkiye’de Amerikancılık dendiğinde akla ilk gelen isim herhalde Halide Edip’tir.

Bu çoğunlukla Nutuk kaynaklı “mandacılık” gibi haksız bir suçlamayla yapılır.

Ama objektif olarak da Halide Edip, Türkiye’de Amerikan değerleriyle yetişmiş ilk insanlardan biriydi.

İstanbul’da açılmış ilk Amerikan Kız Lisesi’nin (Önce Üsküdar ardında Arnavutköy) 1899’da sınırlı sayıdaki Türk öğrencilerinden biri olarak Batı kültürünün doğrudan içinden yetişmiş bir entelektüeldi.

Daha 1900’lerin ilk yıllarında İngiliz ve Amerikan gazetelerinde yazılar yazmıştı, 1909’da tek başına Londra’ya gidip Bertrand Russell’ın evinde misafir olmuş, Londra’da konferanslar vermişti.

Ama bu kültürel arkaplanı onu İngilizlerin İstanbul’u işgaline karşı Sultanahmet Mitingi’nin en ateşli hatibi olmasını engellememişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
O yemini ettiren bir dönem birincisi... 07 Eylül 2024 | 4.384 Okunma Genç subaylar neden yine rahatsız oldu? 04 Eylül 2024 | 1.904 Okunma Normalleşmeden anormalleşmeye... 02 Eylül 2024 | 1.976 Okunma Kocatepe’deki o fotoğrafı Sovyet ajanı mı çekti? 31 Ağustos 2024 | 25 Okunma Bombalanan Gazze’ye vapur turları düzenleyen bir “Kutsal İşgal”cilik 26 Ağustos 2024 | 641 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar