Aptal gözüken akıllılar
Türkiye’de özellikle solcular arasında son derece yaygın bir hastalık, çok konuşmak, öğretmenlik taslamak, başkalarına akıl öğretmeye kalkmaktır. Bu şekilde davrananlar, kendilerinin çok bilgili...
Türkiye’de özellikle solcular arasında son derece yaygın bir hastalık, çok konuşmak, öğretmenlik taslamak, başkalarına akıl öğretmeye kalkmaktır.
Bu şekilde davrananlar, kendilerinin çok bilgili, bilinçli ve akıllı olduğunu düşünürler ve bu düşüncelerini bu davranışlarına yansıtırlar.
Yaşım ilerledikçe bu davranışın nasıl büyük bir yanlış olduğunu anlamaya başladım. Bu nedenle de, konuşmacı olarak çağrıldığım ortamlar dışında, genellikle dinlemeyi tercih ediyorum.
MENTESQUİEU NE DİYOR?
Montesquieu, şöyle diyormuş: "Daima gözlemlemişimdir ki, dünyada başarılı olmak için kişinin bir budala gibi gözükmesi ve ancak akıllı olması gereklidir."
Halkımızın, sanki 1689-1755 yıllarında yaşamış ünlü Fransız düşünürü Montesquieu’yu okuyup, onun gözlemlerine göre davrandığını söyleyesim geliyor. Ya da yoksa Montesquieu bizim halkımızı tanıyıp mı böyle bir değerlendirme yaptı?
Kendini beğenmiş öğretmen özentileri halkımızı cahil, bilgisiz ve aptal sanıp, onu bilgilendireceğini ve bilinçlendireceğini sanır. Halbuki karşısındaki kişi, yüzyıllardan devraldığı bir kurnazlık, hesaplılık, gerçekçilik, akıllılıkla hareket eder ve genellikle "saf ayaklara yatar". Kısa vadeli çıkarlarını çok iyi bilir. Belaya bulaşmadan, kolaycı yoldan sorunlarını çözmeye çalışır. Adam kullanma konusunda da uzmandır. Bu özelliklere sahip insanımız, öğretmen özentilerini dinler, sonra yine kendi bildiğini yapar.
Kemal Sunal filmleri her akşam mutlaka televizyon kanallarından en az birinde gösteriliyordur. Bu filmlerin senaryolarını yazanlar halkımızın bu temel özelliklerinden birini kavramış. Bu filmleri hatırlayın. Kemal Sunal dışarıdan b...