Bazı gençlerin yurtdışı sevdası
Bugünlerde üniversiteler açılıyor. Milyonlarca üniversite öğrencisinin küçük bir bölümü sevdikleri alanda öğrenmek ve kendilerini geliştirebilmek için, büyük bölümü ise daha iyi...
Bugünlerde üniversiteler açılıyor. Milyonlarca üniversite öğrencisinin küçük bir bölümü sevdikleri alanda öğrenmek ve kendilerini geliştirebilmek için, büyük bölümü ise daha iyi bir hayat sürebilmek için üniversite diplomasının işe yarayacağı beklentisi ve umuduyla, üniversiteye gelecek.
ODTÜ’ye gireli 50 yıl, mezun olalı 46 yıl oldu. Diğer bir deyişle, günümüzün üniversite öğrencileriyle aramızda iki kuşak var.
Günümüzde üniversite öğrencilerinin sayısı 7.5 milyonu buldu. Fabrikalar kapanırken, üniversiteler açıldı. Üniversitelerin sayısı da 200’ün üstünde. Bu üniversitelerin çok büyük bölümü, ne yazık ki, düşünen ve sorgulayan insan yetiştirme amacından ve yeteneğinden çok uzakta. 1960’lı yıllarda özel liseler vardı. Bu liselerin çoğu için, "denize nazır, diploma hazır" denirdi. Günümüz üniversitelerinin epeyce bir bölümünde düşünme, sorgulama ve sorun çözme yeteneklerinin geliştirilmesi için çaba gösterilmiyor. Öğrencilerin epeyce bir bölümü, okulu bir biçimde bitiriyor ve eline bir üniversite diploması alıyor.
Eline üniversite diplomasını geçirenlerin bir bölümü gerçekten yetenekli kişiler. Bunların içinde bazıları, ülkemizdeki mevcut durumun kendi yeteneklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi açısından uygun olmadığını düşünüyor ve "kapağı yurtdışına atmayı" amaçlıyor.
Üniversite diplomasına kavuşanların büyük bölümü ise hem yeteneklerinin ve aldıkları eğitimin yetersizliği, hem de Türkiye ekon...