Deve kaç akçe?
1987-1988 yıllarında işçilerin ücretlerinin satınalma gücü çok düşmüştü. İşyerlerinde eğitim yapıyorduk. İnsanlar pahalılıktan yakındığında, "deve var 1 akçe...
1987-1988 yıllarında işçilerin ücretlerinin satınalma gücü çok düşmüştü. İşyerlerinde eğitim yapıyorduk. İnsanlar pahalılıktan yakındığında, "deve var 1 akçe, pahalı; deve var 1000 akçe, ucuz" sözlerini hatırlatıyordum.
Televizyon haberlerinde pazardaki insanlar, haklı olarak, pahalılıktan yakınıyor. Ancak gerçekte yakındıkları, satınalma güçlerinin düşmesi. Eğer geliriniz iyiyse ve artıyorsa, fiyatlar artsa bile etraf güllük gülistanlıktır. Eğer aile geliriniz aynıysa veya işsizlik gibi nedenlere bağlı olarak düşüyorsa, fiyatlardaki artışlar size darbe indirir.
Eskiler çok güzel demiş. Paranız yoksa, 1 akçeye satılan deve size pahalı gelir. Paranız bolsa, 1000 akçelik deve size ucuz gelir. Dünyaca ünlü Forbes dergisinin dünyanın en zenginleri listesine girenlerin patates veya soğan fiyatlarındaki artıştan etkilendiğini düşünebiliyor musunuz? Veya bir mendile 150 lira ödeyenlerin hayat pahalılığından yakındığını hayal edebiliyor musunuz?
YOKSULLUK EDEBİYATI (HENÜZ) YAPMAYALIM
Çok kez yazdım; bıkmadan, usanmadan yineleyeyim. Halkımız görmüş geçirmiş, kısa vadeli çıkarlarını gayet iyi bilen, son derece gerçekçi, risk almadan ve bedel ödemeden sorun çözmeyi çok iyi bilen, ihtiyatlı, zamanı kollamayı çok iyi beceren, adam kullanma konusunda uzmanlaşmış, kurnaz insanlardan oluşur. Bu insanların davranışlarını kavrayamazsanız, hayal dünyasında yaşarsınız.
Özellikle gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artış gerçekten çarpıcı. Ancak insanlarımızda yakınmanın ötesinde kitlesel bir tepki gelişmiyor. Bu insanlar aptal veya korkak değil. O zaman, henüz 1 akçelik devenin pahalı geldiği bir noktaya ulaşmış deği...