Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder?
Kapitalist düzende işçi ile işveren arasındaki ilişkide ücretlerin ve gelir düzeyinin belirlenmesinde hükümet politikalarının da büyük önemi vardır. Diğer bir deyişle, özel sektör...
Kapitalist düzende işçi ile işveren arasındaki ilişkide ücretlerin ve gelir düzeyinin belirlenmesinde hükümet politikalarının da büyük önemi vardır. Diğer bir deyişle, özel sektör işyerlerinde çalışan işçiler ve onları örgütleyen sendikalar, yalnızca işverenlerle değil, aynı zamanda hükümetlerle de uğraşmak zorundadır.
ENFLASYON ORANI
Türkiye’de toplu iş sözleşmelerinin büyük çoğunluğunda ücret zamlarının belirlenmesinde bir önceki dönemde gerçekleşen enflasyon oranı esas alınır. Ancak enflasyon oranını Türkiye İstatistik Kurumu belirler. 20 yıl kadar önce Türk-İş’te çalışırken, o zamanki Devlet İstatistik Enstitüsü’ne bir yazı yazmıştık ve enflasyon oranlarının belirlenmesi çalışmalarına Türk-İş’ten bir uzmanın katılmasını talep etmiştik. Kabul etmediler. TÜİK, Eylül sonu itibarıyla tüketici fiyatlarının bir yıl içinde yüzde 9.6 oranında arttığını ileri sürdü. Önümüzdeki aylarda belki bu oranı daha da düşürecek. Ücret zamları da bu oran temelinde yapılacak. Ayrıca, memurların, sözleşmeli personelin, emeklilerin, dulların ve yetimlerin aylıkları da bu orana göre belirlenecek. Konfederasyonların temel taleplerinden biri, enflasyon oranının belirlenmesi sürecine işçi temsilcilerinin de katılması olmalıdır.
GELİR VERGİSİ
Gelir vergisinin oranları ve dilimleri iktidar tarafından belirleniyor. Yıllardır uygulanan politikayla, işçiler daha fazla gelir vergisi ödemek zorunda kalıyor; çünkü gelir vergisinin düşük oranda alındığı gelir düzeyi, enflasyon oranının altında bir oranda yükseltildi. Türkiye’de ancak bir-iki işyerinde imzalanmış toplu iş sözleşmelerinde ücretlerin net olarak alınacağı belirtilmiştir. Diğer tüm işyerlerinde, brüt ücret arttığında, daha üst vergi dilimine geçilmektedir. Konfederasyonlar bu konuya da önem vermelidir.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE ASGARİ ÜCRET