Hükümete geri adım attıran kitle eylemi: 24 Temmuz 1999
İşçi sınıfının taleplerini hükümetlere kabul ettirmesinde veya hükümetlerin bazı girişimlerini engellemede kullanabildiği önemli bir araç, büyük kitle eylemleridir. Emek Platformu’nun 24 Temmuz 1999...
İşçi sınıfının taleplerini hükümetlere kabul ettirmesinde veya hükümetlerin bazı girişimlerini engellemede kullanabildiği önemli bir araç, büyük kitle eylemleridir. Emek Platformu’nun 24 Temmuz 1999 günü Ankara’da Kızılay Meydanı’nda düzenlediği ve yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı büyük miting ve ardından gelen kitle eylemleri, emeklileri yaşa takan kanunun geçmesini bir süre engelledi. Kanun, ancak 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında çıkarılabildi.
MEZARDA EMEKLİLİK KANUN TASARISI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Haziran 1999’da "Sosyal Güvenlik Reformu Taslağı"nı hazırladı. "Reform" adı altında yapılmak istenen değişiklikler, o güne kadar sosyal güvenlik alanında işçi haklarına en büyük saldırı niteliğini taşımaktaydı. Taslak, emekliliğe yaş koşulu getiriyor (62 veya 65 yaş), prim ödeme gün sayılarını iki katından daha fazlaya çıkartıyor (62 yaşını dolduranlara 10800 gün; 65 yaşını dolduranlara en az 3600 gün), bazı prim oranlarını artırıyor, protez araç-gereci için sigortalıya katkı payı getiriyordu.
Yasa taslağı TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK tarafından hemen mercek altına alındı ve çeşitli maddelere ilişkin alternatif öneriler geliştirildi. Üç konfederasyonun önerileri arasında, kadınların 50, erkeklerin 55 yaşında ve 5000 gün prim ödeme koşuluyla emekliliğe hak kazanması, SSK’ya devletin de yüzde 10 oranında prim katkısında bulunması, prime esas kazancın üst sınırının asgari ücretin üç katı olması, sendikalı ve toplusözleşme kapsamındaki işçilerin sigorta primi işveren hissesinin 2 puanlık bölümünün devlet tarafından karşılanması vb. yer aldı.
Üç konfederasyon, sosyal...