İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın sakıncaları
30 Ocak 1950 tarihinde 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu kabul edildi. Bu kanuna göre, işçilerle işverenler arasında çıkan sorunların çözümünde bu mahkemeler görevlendirilecekti. Halen...
30 Ocak 1950 tarihinde 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu kabul edildi. Bu kanuna göre, işçilerle işverenler arasında çıkan sorunların çözümünde bu mahkemeler görevlendirilecekti. Halen yürürlükte olan bu kanun 1967 yılından başlayarak 8 kez değiştirildi.
Bakanlar Kurulu 25 Mayıs 2017 tarihinde TBMM Başkanlığı’na İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısını sundu. Bu metin, 5 Temmuz 2017 tarihinde TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine başlanacak.
ZORUNLU ARABULUCULUK GETİRİLİYOR
Yasa tasarısına göre, işçi alacakları, işçi tazminatları ve işe iade taleplerinde dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk getiriliyor.
AKP iktidarları döneminde dava açmak için gerekli harçlar artırıldı. Birçok işçi, birkaç aylık ücretini alabilmek için dava açmak gerektiğinde, mahkeme masrafları nedeniyle bu hakkını talep etmekten vazgeçiyor.
AKP iktidarları döneminde davaların süresi daha da uzadı. Örneğin, işe iade davalarının seri muhakeme usulüyle 2 ay içinde sonuçlandırılması gerekmektedir. Üst yargıya başvuruda ise 1 aylık süre öngörülmektedir. Halbuki uygulamada işe iade davalarının kesinlik kazanması 1.5 yıl dolaylarındadır. Bu uygulama da işçi haklarına büyük zarar vermektedir. Yapılması gereken, yargının daha hızlı çalışmasını ve yasanın öngördüğü süreler içinde karara gitmesini sağlayacak düzenlemelerdir.