İşçilerin davranışları nasıl biçimlenir?
İşçinin kişiliğini, hayatını kazanma biçimi etkiler. Köyün yüzyıllar boyunca kendi içine kapalı yapısı ve tarımda teknolojik gerilik, köylüyü hayatta kalabilmek için...
İşçinin kişiliğini, hayatını kazanma biçimi etkiler. Köyün yüzyıllar boyunca kendi içine kapalı yapısı ve tarımda teknolojik gerilik, köylüyü hayatta kalabilmek için dayanışmaya zorlamış, imece geleneğini yaratmıştı. Köy dışa açılınca ve tarım teknolojisi gelişip dayanışma zorunluluğu kalkınca, köylü bireycileşti.
Günümüzün sıradan işçisi de kapitalizmin ürünüdür; kaçınılmaz olarak çıkarcıdır, bireycidir, bencildir. Sermayedar sınıf, bu özellikleri daha da pekiştirecek televizyon programları, internet siteleri ve benzeri araçları bilinçli ve sistemli bir biçimde kullanır.
'SIRADIŞI İŞÇİLER' DE VARDIR
İçinde yaşanan düzeni kabullenmiş "sıradan işçi"nin yanı sıra, düzene karşı çıkan "sıradışı işçi"ler ve "sıradışı insan"lar vardır.
Bu insanlar, ülke ve dünya ekonomisinin, toplumsal yapıların ve siyasal sistemlerin işleyişini kavramaya çalışırlar; ilişkilerdeki olumsuzlukları gidermeyi amaçlayan programlar peşinde koşarlar; bu programları hayata geçirmeyi amaçlayan örgütlenmelere giderler ve kendilerinden özveride bulunarak mücadele ederler.
İçinde yaşanan düzen, ülkenin ve dünyanın koşulları "sıradan işçi"yi memnun edebiliyorsa, düzen dışı veya karşıtı görüş, örgütlenme ve mücadeleler, "sıradan işçi" açısından çekici değildir; hatta tehlikelidir. "Sıradan işçi" hayatından memnun olduğu sürece, düzenin savunucusudur.
SIRADAN İŞÇİYİ HAYAT DEĞİŞTİRİR
Ancak hayat bu sıradan işçileri işverene karşı mücadeleye zorladığında...