Kriz ve işçilerin hükümetten talepleri
Hiçbir hükümet yaygın kitle eylemleri yaşamak istemez. Ancak aç tilki fırın yıkar. Şimdi öyle bir dönemdeyiz. Canı yanan kitlelerin, eğer bir de hükümetin ülkeyi yönetemediği hissedilirse, neler...
Hiçbir hükümet yaygın kitle eylemleri yaşamak istemez. Ancak aç tilki fırın yıkar. Şimdi öyle bir dönemdeyiz. Canı yanan kitlelerin, eğer bir de hükümetin ülkeyi yönetemediği hissedilirse, neler yapabileceğini tahmin bile edemezsiniz.
Bu durumda baskı yöntemleri pek işe yaramaz. Türkiye’de 12 Eylül Darbesi’nin koşulları yok. O darbenin arkasında Amerikan emperyalizmi vardı. Amerikan emperyalizminin darbe tezgahı 15 Temmuz günü çökertildi. Ayrıca vatan savunmasında işçilere ihtiyaç var.
Bu koşullarda hükümetler için işçi eylemlerini önlemenin ve işçileri vatan savunmasına katmanın tek yolu, işçilerle uzlaşma aramak, onların sorunlarına çözüm bulma çabası içine girmektir.
Burada en büyük görev, bu talepleri formüle edip hükümete ve geniş işçi kitlesine duyurması gereken işçi sendikaları konfederasyonlarına düşmektedir.
ASGARİ ÜCRET, KADROYA GEÇEN İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ
Hükümetin atması gereken ilk adım, asgari ücretin uygun miktarda artırılması. Asgari ücretle geçinmeye çalışan işçi sayısının 6-7 milyon olduğu tahmin ediliyor. “Uygun miktar,” bir önceki dönemde gerçekleşen enflasyon ve ekonomik büyüme oranlarıdır. Ayrıca, asgari ücretin yıllık değil de altışar aylık belirlenmesi gerekiyor.
Kadroya geçirilmiş 800 binden fazla taşeron işçisine altı ayda bir yalnızca yüzde 4 oranında zam veriliyor. Bu zamların da geçmiş dönem enflasyonuyla bağlantılı kılınması gerekir.
Hükümetin en önemli görevlerinden biri, yerli ve yabancı kaçak işçiliğin önlenmesidir. Hük...