Sermayedar sınıfın krizle imtihanı
Türkiye çok ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Sermayedarların nesnel çıkarları bu krizde nasıl bir tavır almalarını gerektiriyor? Bu krizde sermayedarlar ne yapacak?ECEVİT’İN ANTİ-EMPERYALİST...
Türkiye çok ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Sermayedarların nesnel çıkarları bu krizde nasıl bir tavır almalarını gerektiriyor? Bu krizde sermayedarlar ne yapacak?
ECEVİT’İN ANTİ-EMPERYALİST TAVRI
Türkiye 1978-1983 krizini yaşamaya başladığında iktidarda CHP vardı. Başbakan, rahmetli Bülent Ecevit idi. Bülent Ecevit, ABD emperyalizmine karşı açık tavır aldı. Ortadoğu’daki dengeler değişiyordu. İran’da Humeyni yandaşlarının eylemleri tırmanıyordu. ABD, Türkiye’ye Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında uygulamaya başladığı ambargoyu 12 Eylül 1978 günü kaldırarak, 1975 yılı Temmuz ayında el konan Amerikan üs ve tesislerinin kullanıma yeniden açılması için baskı yapmaya başladı. Ecevit Hükümeti, istenenlerin ancak bir bölümünü kabul etti. Ancak 1979 Ocak’ında Rıza Şah Pehlevi İran’dan kaçtı. Şubat başında da Humeyni İran’a döndü ve İran’da Amerikan emperyalizmine karşı bir iktidar oluştu. ABD’nin 1975 sonrasında İran üzerinden yapmaya başladığı istihbarat çalışması durdu. Türkiye’nin önemi daha da arttı. Ancak Ecevit direndi. Ayrıca 23 Haziran 1978 tarihinde Sovyetler Birliği ile İyi Komşuluk ve Dostça İşbirliği Siyasal Belgesi imzalandı.
ABD’NİN TEPKİSİ
ABD’nin tepkisi, Türkiye’nin döviz rezervlerinin hızla tükettirilmesi oldu. Ayrıca TÜSİAD devreye sokuldu. TÜSİAD, İran’daki yönetim değişikliğinin ardından 1979 Mayıs’ında gazetelere verdiği birer sayfalık ilanlarla Ecevit Hükümeti’ni yıpratma kampanyasına katıldı. Ayrıca piyasadan birçok mal çekildi. Ecevit Hükümeti 1979 Ekim ara seçimlerinden sonra istifa etti; ardından bir anda piyasada mallar bulunur oldu.
TÜSİAD’da &ou...