Sosyal demokrasinin emperyalizmle ilk buluşması

Türkiye’de kendisini sosyal demokrat olarak kabul edenlerin sosyal demokrasinin tarihini öğrenmelerinde büyük yarar var. Atatürk, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen bir önder olarak, sosyal demokrasiyi çok iyi bildiğinden...

Türkiye’de kendisini sosyal demokrat olarak kabul edenlerin sosyal demokrasinin tarihini öğrenmelerinde büyük yarar var.

Atatürk, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen bir önder olarak, sosyal demokrasiyi çok iyi bildiğinden sosyal demokrasiye karşı çıktı ve anti-emperyalist ve bağımsızlıkçı bir çizgide komünist Sovyetler Birliği ile işbirliği yaptı.

Emperyalist ülkelerin sosyal demokratları, “kendilerine Müslüman”dır. Kendi işçi sınıfları ve halkları için hak ve özgürlük talep ederler. Ancak bunu elde edebilmek için kendi sermayedarlarına karşı mücadele etmek yerine, kendi sermayedarlarının hizmetine girerek başka ülkeleri sömürmeyi ve ezmeyi tercih ederler.

ALMANYA’DA SOSYAL DEMOKRASİ

Sosyal demokrasi Almanya’da 1860’lı yıllarda bir işçi hareketi olarak doğdu ve 1891 yılında Marksizmi benimsedi; 1914 yılında ise sermayedar sınıfın ve emperyalizmin destekçisine dönüştü.

1860’lı yılların başlarında Prusya’da Karl Marx’ın da arkadaşı olan Ferdinand Lassalle adında bir sosyalist, Çalışanların Programı (Günümüz Tarihsel Döneminin Bir İşçi Sınıfı Düşüncesi ile Özel Bağlantısı Üzerine)başlıklı bir broşür yayımladı. Bu broşürde sınıf mücadelesi olgusu kabul ediliyor ve devletin demokratikleştirilmesiyle işçi sınıfının sorunlarına çözüm bulunabileceği ileri sürülüyordu. Bu broşür işçi çevrelerinde etkili oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 152 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 82 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 276 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 105 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar