Türkiye işçi sınıfı tarihleri
Türkiye’de bir başkasına ait işyerinde çalışarak aldığı ücret veya aylıkla hayatını kazananların veya işgücünü satanların sayısı ile işgücü ve nüfus...
Türkiye’de bir başkasına ait işyerinde çalışarak aldığı ücret veya aylıkla hayatını kazananların veya işgücünü satanların sayısı ile işgücü ve nüfus içindeki oranları giderek artıyor. Günümüzde bu oran yaklaşık yüzde 70. Eğer eve-iş-verme sistemi içinde kayıtdışı biçimde çalışanlar ile işgücünü satmaya çalışan işsizler de eklenirse, bu oran daha da yükseliyor.
Ancak işçi sınıfı tarihiyle uğraşanların sayısı ve bu alanda yayın yapan yayınevleri çok az.
Yayınevleri konusunda övülmeye değer çalışmalar yapan bir kuruluş, TÜSTAV, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı.
TÜSTAV’ın önemli katkılarından biri, Türkiye sosyalist-komünist hareketi tarihi konusundaki belgelere dayalı araştırmaları.
1960’lı ve 1970’li yıllarda özellikle TKP tarihine ilişkin yayınlar, Fethi Tevetoğlu, Aclan Sayılgan, İlhan Darendelioğlu, Necdet Sançar, George Harris gibi anti-komünistlerin yazdıklarıyla sınırlıydı. Şişmanof’un 1966 yılında Sofya’da basılan kitabı da tahrif edilerek Türkiye’de yayımlanmıştı.
TÜSTAV bu boşluğu doldurdu ve dolduruyor. Türkiye sosyalist-komünist hareketi tarihini incelemek isteyenler, hem TÜSTAV’ın yayınlarına, hem de internet sitesinde yer alan çok sayıda kitap ve dergiye başvurmak zorundadır.
İŞÇİ SINIFI TARİHLERİ