Ücreti ödenmeyen işçi ne yapabilir?
Birkaç ay önce bir işçi telefonla aradı. Herhangi bir sendikaya üye değillermiş. Ücretleri iki aydır ödenmiyormuş. Eyleme geçeceklerini, işi durduracaklarını söyledi. Ben de, uluslararası...
Birkaç ay önce bir işçi telefonla aradı. Herhangi bir sendikaya üye değillermiş. Ücretleri iki aydır ödenmiyormuş. Eyleme geçeceklerini, işi durduracaklarını söyledi.
Ben de, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir eylem haklarının olduğunu; ancak bu hakkı yerel mahkemelere anlatmakta büyük zorluk çekildiğini; avukatların çok büyük bölümünün de bu haktan haberdar olmadığını ve ellerinde gerekli belgelerin bulunmadığını anlattım. Ondan sonra da İş Kanunu’nda yer alan iki haktan söz ettim. Birini başarıyla uyguladılar.
KIDEM TAZMİNATINI ALABİLİR
Eskiden kanunların son biçimine ulaşmak zordu. Piyasada satılan kanunların çok büyük bölümü, son yapılan değişiklikleri içermez. Örneğin, Resmi Gazete’de 7.7.2018 günü yayımlanan 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4857 sayılı Kanun dahil çeşitli kanunlarda değişiklik yapıldı. Bu nedenle, başvurulabilecek en güvenilir kaynak, www.mevzuat.gov.tr adresidir. Bir kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından, ilgili değişiklikler bu internet sitesindeki metinlere işlenmektedir. Günümüzde herkesin elinde akıllı telefon, evinde bilgisayar var. Bilgiye erişim çok kolaylaştı. Artık bu kanunların son biçimine hemen erişilebiliyor.
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, ücreti ödenmeyen bir işçi, ücretin ödenmeme tarihinden sonraki 6 işgünü içinde, iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshederek işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını alabilir. İş Kanunun 24/II/e fıkrası şöyledir: “e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse.”
Bu fıkrada sözü...