Yaklaşan fırtına ve kaptanlar
Kapitalizm insanı bencil ve bireyci yapar. Bu özelliğin dilimize yansıyan ifadelerinden biri de, "gemisini kurtaran kaptan"dır. Gerçekten ekonomik yaşamda bazı durumlarda gemisini kurtaran kaptanlar vardır. Ancak bazı dönemlerde...
Kapitalizm insanı bencil ve bireyci yapar. Bu özelliğin dilimize yansıyan ifadelerinden biri de, "gemisini kurtaran kaptan"dır. Gerçekten ekonomik yaşamda bazı durumlarda gemisini kurtaran kaptanlar vardır. Ancak bazı dönemlerde hiçbir kaptan kendi başına gemisini kurtaramaz.
YAKLAŞAN FIRTINA
Türkiye, giderek derinleşen ve belirtileri çeşitli araçlarla ertelendikçe sorunların daha da büyüdüğü bir ekonomik krizin içinde. AKP ve cumhurbaşkanlığı sistemi, bu ülkeyi yönetemiyor.
Televizyonlarda meteoroloji uzmanları var. Hava akımlarına, basınç değişikliklerine bakarak, birkaç gün sonra havaların nasıl olacağını söyleyebiliyorlar. Yanıldıkları da oluyor, ancak tahminleri genellikle doğru çıkıyor.
Ekonomi de böyle. Belirli değişkenlere bakarsınız. Hava akımlarına müdahale etme imkanınız yok. Ancak ekonomide belirli oranlarda müdahale mümkündür. Buna bağlı olarak, ekonomik duruma ilişkin kısa vadeli tahminlerde yanılgı payı daha yüksektir. Hava durumunda kısa vadeli, ekonomik durumda ise orta ve uzun vadeli tahminler daha tutarlıdır.
Türkiye ekonomisinin bazı değişkenlerine baktığınızda, yaklaşmakta olan fırtınayı görebiliyorsunuz.
BAZI GÖSTERGELER
Türkiye ekonomisindeki krizler, gelişmiş kapitalist ülkelerdeki krizlerden yapısal olarak farklıdır. Bizim ekonomik krizlerimiz, büyük çoğunlukla, ülkenin döviz harcamasının döviz kazancının üstünde olmasından (cari açık) ve devlet bütçesi açıklarından kaynaklanır. Bu iki değişkeni izlerseniz, işlerin iyi gidip gitmediğine ilişkin genellikle orta ve uzun vadede geçerliliği olan tahminlerde bulunabilirsiniz.
Cari açığımız, Türk Lirasındaki d...