100 yıl önce İzmir’deki bayrak 100 yıl sonra Kıbrıs’taki bayrak
Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil'in bugünkü (29.09.2022)''100 yıl önce İzmir’deki bayrak 100 yıl sonra Kıbrıs’taki bayrak'' başlıklı yazısı.
15 Mayıs 1919.
Yunan ordusu İzmir'i işgal etti.
Rum papaz Hrisostomos hükümet konağının balkonundan fetih duası yaparken, en büyük bayrak, Amerikan bayrağıydı, Yunan bayrağından bile büyüktü.
Yunan işgal donanmasının en büyük iki gemisi, Kilkis ve Lemnos'tu.
Aslında…
Kilsis, USS Idaho'ydu.
Lemnos, USS Mississippi'ydi.
ABD tarafından Yunanistan'a hibe edilmiş, isimleri değiştirilmişti.
Amerikan donanmasına ait USS Arizona, USS Dyer, USS Gregory, USS Luce, USS Manley, işgal sırasında Yunan savaş gemileriyle birlikte İzmir Körfezi'ndeydi. İstihbarat gemisi USS Scorpion oradaydı.
USS Alden, USS Noma, USS Dupont, USS Whipple, USS Tattnall, USS Humphreys, USS Fox, USS Kane, USS Hatfield, USS Gilmer, USS Goff, USS Barry ve hatta amiral gemisi USS Sturvetant, işgal sırasında İstanbul Boğazı'ndaydı.
USS Sands, USS McFarland, USS Roper, Rum çetelerine destek için Karadeniz şehirlerimizi bombalıyordu.
İlkokuldan üniversiteye kadar eğitim hayatınızı şöyle bir hatırlayın lütfen, işgalde Amerikalılardan bahsedildiğini hiç duydunuz mu?
Duyamazsınız.
Çünkü sihirli bir el, bu bilgiyi öğrenmemizi engelliyor.
Amerikan basını işgali ayakta alkışlıyordu, The New York Times mesela, manşetinde adeta havayi fişekler patlatıyordu, “500 yıldan beri katliam ve yağmadan başka bir şey yapmayan Türklerin dünya tarihindeki sayfaları kapanmak üzere” diyordu!
Washington, sadece dışardan değil, içerden de çalışıyordu.
Halide Edip, Yunus Nadi, Ahmet Emin, Velid Ebüzziya gibi gazeteciler tarafından Wilson Prensipleri Cemiyeti'ni kurulmuştu.
ABD'nin memlekete el koymasını istiyorlardı.
En az 15 yıl boyunca milleti eğitip, korumasını istiyorlardı.