Ben Çinli olsam, sırf bu valiyi yakından görmek için gelirim
BeibeiJingjingHuanhuanYingyingNiniNedir bunlar derseniz?Çin'in maskotları. * 2008 Pekin Olimpiyatı için yaratılmışlardı, beibei balık, jingjing panda, huanhuan alev, yingying antilop, nini kırlangıçtı. Birbirinden sevimli...
Beibei
Jingjing
Huanhuan
Yingying
Nini
Nedir bunlar derseniz?
Çin'in maskotları.
*
2008 Pekin Olimpiyatı için yaratılmışlardı, beibei balık, jingjing panda, huanhuan alev, yingying antilop, nini kırlangıçtı. Birbirinden sevimli, rengarenk, çizgi kahramanlardı. Çin kültüründe, balık bereketi ve zarafeti, panda özgüveni ve iyimserliği, antilop sürati ve sağlığı, kırlangıç özgürlüğü ve dostluğu, ateş ise samimiyeti ve coşkuyu temsil ediyordu.
*
İsimleri pek enteresandı. Çince bilmeyen dünya çocuklarının ilgisini çeksin, kolayca akıllarında kalsın diye, tek heceli kelimeler iki kez tekrar edilerek söyleniyordu. Ve, bu nakaratlı heceleri tek tek yan yana dizdiğinizde, ortaya şu cümle çıkıyordu: Bei Jing Huan Ying Ni.
*
Yani?
Pekin'e hoşgeldiniz!
*
İşte bu hiç beklenmedik sürpriz de, gergin bakışlı standart suratlı zannedilen Çinlilerin “zeka”sını “hayal gücü”nü “şaşırtıcı yaratıcılığı”nı ve “gülümseten muzipliği”ni sembolize ediyordu.
Bilimde, teknolojide, eğitimde, sanatta, sporda, rekabette, kalkınmada gıptayla izlenen Çin devleti… Dünya halklarını ve özellikle dünya çocuklarını, Çin'e böyle davet ediyordu.
Sadece “akıl” isteyen bu tür sempatik ve masrafsız yaklaşımlarla, Avrupa'dan Amerika'ya, Türkiye dahil, her ülkenin medyasında geniş yer buluyor, küresel boyutta ücretsiz reklam yaptırıyordu.
Bu sayede son 10 senede turizm patlaması yaşadı, dünya turizminden en fazla gelir elde eden ülkeler sıralamasında ikinci sıraya tırmandı, sırf geçen sene 146 milyar dolar kazandı.
*
Aynı dönemde… Asrın liderimiz eline tebeşiri aldı, karatahtanın başına geçti, çocuklarımıza yönelik vizyonumuzun yeni sloganını yazdı: Oku, Düşün, Uygula, Neticelendir.
*