Milli ve manevi hassasiyetlere uygun konser!
Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil'in bugünkü (26.10.2022)''Milli ve manevi hassasiyetlere uygun konser!'' başlıklı yazısı.
Şehit cenazelerinde 1932 yılından beri Chopin’in cenaze marşı çalınıyordu.
“Ti” işareti veriliyordu, sonra da Opus 35, iki numaralı sibemol minor piyano sonatı’nın üçüncü bölümü eşliğinde ihtiram yürüyüşü yapılıyordu.
(Chopin’in cenaze marşı, tarihimizde ilk defa 1932 yılında, Samih Rifat’ın cenaze töreninde çalındı. Şair, yazar, dilbilimciydi. Milli mücadele kahramanıydı, Çanakkale milletvekiliydi. Türk Tarih Kurumu’nda büyük emeği vardı, Türk Dil Kurumu’nun ilk başkanıydı. Mehmet Akif Ersoy’la birlikte Divanu Lügati’t Türk’ü Türkçeye çevirmişti, milli edebiyat akımı içinde yeralıyordu. “Yaslı gittim şen geldim, aç koynunu ben geldim” dizeleriyle, Kurtuluş Savaşı’nın destansı simgelerinden olan Akdeniz Marşı’nı o yazdı. Matem atmosferinde evrensel kabul gören Chopin’in cenaze marşı ilk defa Samih Rifat’ın cenazesinde çalındı. O günden itibaren gelenek haline geldi, protokol cenazelerinde resmi marş oldu. Atatürk’ün cenaze töreninde de çalındı.)
86 yıldır böyleydi.