Güç savaşının gündemi
Küresel güç dengeleri değişirken yapılan hamleler birbiri ardına gelmeye devam ediyor. NATO liderler zirvesinin ardından gerçekleşen G7 zirvesinde Trump'ın, Obama döneminde yürürlüğe giren Paris İklim...
Küresel güç dengeleri değişirken yapılan hamleler birbiri ardına gelmeye devam ediyor. NATO liderler zirvesinin ardından gerçekleşen G7 zirvesinde Trump'ın, Obama döneminde yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi geri çekileceklerini açıkladı. Trump yaptığı açıklamada Amerikan halkını ve ülkenin rekabet gücünü riske attığını savundu. Trump aldığı bu karar ile ABD'de çevre kirliliğini bahane göstererek ABD'ye yatırım yapmayan şirketlerin ABD'de yatırımlarını artırmasını böylece istihdam oluşturmayı planlıyor.
Trump'in İklim Anlaşması ile ilgili aldığı kararın ardından Putin "Rusya küresel ısınmanın etkilerini hissetmiyor" açıklamasında bulundu. Küreselcilere karşı ulus devletçi olarak nitelendirebileceğimiz bu iki liderin yaptığı açıklama küresel ısınma konusunun bir kez daha küreselcilerin hedeflediği tek dünya devleti kurulması yönündeki projeleri için bir bahane olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Nitekim Putin, küresel ısınmanın insan kaynaklı olmadığını ve aslında sadece hava durumu olaylarından ibaret olduğunu savunmuştu.
Tüm bunlara ek olarak ulus devletçi Trump'ın "Make America Great Again (Amerika'yı Yeniden Harika Yap)" sloganına Fransa Devlet Başkanı Macron, "Make our Planet Great Again (Gezegenimizi Yeniden Harika Yap)” sözleri ile karşılık vermesi ulus devlet ve küreselcilerin arasındaki çekişmeleri ortaya koyan önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.
Trump'ın aldığı bu kararın ardından küresel sermayenin en çok yatırım yaptığı ülkeler olan başta Almanya/AB ve Çin olmak üzere Trump'ı eleştirmeye başladılar. Küresel güç dengelerinin değiştiği bu dönemde küresel sermayenin en önemli yayın organlarından New York Times gazetesi “Paris iklim anlaşmasını kaldırırken, Trump, müttefiklerine ve düşmanlarına dünyanın güç yapısını yeniden sıralamak için olgunlaşmış fırsatlar sunan küresel liderliğin boşluğunu yarattı” şeklinde haber yaptı. Ardından Çin haber ajansı, Trump yönetimindeki ABD'nin oluşturduğu liderlik boşluğunu AB, Çin ve Hindistan'ın doldurabileceği yönünde haber yaptı.
Gelin parçaları birleştirmeye devam edelim.
Alman Spiegel dergisi, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) üst düzey temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Trump'ın Almanya'nın ticaret bilançosundaki fazlalığından şikâyet ederek, "Almanlar kötü, çok kötü" sözlerini sarf ettiğini iddia etti. Trump'a ait olduğu iddia edilen bu sözler haberin detayları incelendiğinde güç savaşında ticaret cephesini işaret ettiğini söyleyebiliriz. Çünkü Trump'ın ayrıca, "Onların ABD'de sattığı milyonlarca araçlara bakınız. Dehşet verici. Bunu durduracağız." ifadesini kullandığı ileri sürüldü. Nitekim rakamlara baktığımız zaman bu durumu biraz daha netleştirebiliriz. ABD'nin 2016 yılında dış ticaret açığı 797,9 milyar dolar seviyesindeyken aynı yıl Almanya'nın dış ticaret fazlası ise 284 milyar dolar seviyesindedir. Almanya'nın 2016 ihracatına baktığımızda 1 trilyon 440 milyar dolar ile ABD ilk sırayı aldığını görebiliyoruz. ABD'nin Almanya'ya ihracatı ise 2016 yılında 49,4 milyar dolar seviyesinde olup en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında altıncı sıradadır.