İran üzerine
İran en son 2009’daki gösterilerle dünya gündemine gelmişti. O günlerde bu kadar gündem olmamıştı tabi. 2009’daki olaylara ufak tefek benzerlikler gösterse de çok farklı sosyo dinamik etkiler olduğunu...
İran en son 2009’daki gösterilerle dünya gündemine gelmişti. O günlerde bu kadar gündem olmamıştı tabi. 2009’daki olaylara ufak tefek benzerlikler gösterse de çok farklı sosyo dinamik etkiler olduğunu söyleyebiliriz.
2009’da ne olmuştu?
2009 İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Hamaney’in desteğini arkasına alan Ahmedinecat’ın karşısında İran devriminin ikinci adamı olan ve geçen yıl şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rafsancani’nin desteklediği reform yanlısı Mir Hüseyin Musevi vardı. Ancak seçimleri Ahmedinecat kazandı.
Seçimin sonucunu gören halk anlık olarak sokaklara döküldü ve halktaki algı seçimlerde hile yapıldığı yönündeydi. Ancak olayların aylarca sürmesine rağmen İran yönetimi olayları çok şiddetli bastırmamıştı. Yani dayak, cop, tutuklama vs vardı ancak göstericilerin üzerine ateş açılmamıştı.
İç dinamikler
İran’a uygulanan ekonomik yaptırımlar sebebiyle İran ekonomisi çökerken yaşanan olayları anlamak daha rahat olacaktır. İran’a uygulanan ambargonun yanında petrol fiyatlarındaki düşüş yani 120 dolardan 40 dolar seviyelerine inmesi İran ekonomisine darbe üstüne darbe vurdu. Tabi bunların yanında bir de yıllardır gerek Suriye savaşında gerekse Yemen, Lübnan, Irak gibi ülkelerde aktif bir şekilde yer alması ekonomik olarak çöküşe geçti.