Depremden ders çıkarmak: Her imtihanın bir imkân olduğu bilincini yeşertmek…

Çok büyük bir âfet, çok ağır bir imtihan yaşıyoruz toplum olarak! Her imtihan bir imkândır; her imkân da bir imtihan.Bu jeolojik deprem’in manevî depremleri tedavî edici veya iyileştirici bir yanı...

Çok büyük bir âfet, çok ağır bir imtihan yaşıyoruz toplum olarak!

Her imtihan bir imkândır; her imkân da bir imtihan.

Bu jeolojik deprem’in manevî depremleri tedavî edici veya iyileştirici bir yanı olduğu konusunu bu imkân-imtihan diyalektiği üzerinden felsefî olarak ele almak istiyorum bu yazımda.

Tarih felsefesinin diliyle konuşayım: Tarih, tarihteki büyük oluşumlar, tarihî yeni başlangıçlar, büyük yıkımların, yok oluşların, ekonomik, siyasî, kültürel krizlerin eseridir, aynı zamanda.

Yeni başlangıçlar, genelde, büyük, ağır buhranların sonrasında gerçekleşiyor tarih boyunca. Büyük yıkımlarla, felaketlerle, savaşlarla, altüst oluşlarla karşılaşan toplumlar veya medeniyetler, felaket denen şeyle, hayatın acısı ile bizzat yüzleştikten sonra önaçıcı taze başlangıçlar yapabiliyor…

Tarih, acının çocuğudur, diyebiliriz. Ancak acıyı yaşayan toplumlar, acımasız olmaktan kurtulabilirler: Acı, acımasızlığının önüne set çeker.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğum Jurnali: Bingöl 31 Mart 2025 | 110 Okunma Ramazan, ümmîleşme seyrüseferi; bayram, ümmetleşme zaferi 30 Mart 2025 | 38 Okunma Müslüman kimliği ve camilerin ahvali 28 Mart 2025 | 145 Okunma İki asırlık dış kuşatmayı yardık, iç kuşatmayı da yarmak zorundayız! 24 Mart 2025 | 634 Okunma Ramazan Medeniyeti-8: Beşinci mevsim ya da yeryüzünde cennetin izdüşümleri 23 Mart 2025 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu