Özlü bir medeniyet tasavvuru manifestosu

Medeniyet'le ilgili kurduğumuz cümleler bize ait değil. Yanlış.Medeniyet deyince, Batı uygarlığından ne anlıyorsak onu anlıyoruz sadece!Kelime bize ait ama içeriği bize ait değil. Bu ürpertici...

Medeniyet'le ilgili kurduğumuz cümleler bize ait değil. Yanlış.



Medeniyet deyince, Batı uygarlığından ne anlıyorsak onu anlıyoruz sadece!



Kelime bize ait ama içeriği bize ait değil. Bu ürpertici işte!



Yaşadığımız medeniyet krizinin yol açtığı traji-komik bir durum bu.



Bugün bu sütunda daha önce yayımlanan bir yazımı, medeniyet meselesini özlü bir şekilde açıklığa kavuşturacağı, bu konuda kalkış noktası oluşturabileceği düşüncesiyle gözden geçirerek sizlerle yeniden paylaşıyorum.



Bir manifesto bu. Zihnimizi açacak, berraklaştıracak bir yol haritası aynı zamanda.



MEDENİYET VAREDİCİ, UYGARLIK YOKEDİCİDİR



Uygarlık yani sivilizasyon, tek boyutludur: Yalnızca yatay düzlemde varolur. O yüzden sadece yüzeyle ilgilenir, her şeyi yüzeyselleştirerek düzleştirir. Ve bitirir.



Herbert Marcuse, bu yakıcı gerçeği, “One-dimensional Man” başlıklı zihin açıcı kitabında enfes bir şekilde gözler önüne serdi.



Uygarlık, bura'yla ilgilidir: bura'yı ele geçirmekle; burada hüküm sürmekle. O yüzden uygarlık, hakikati bütün yönleriyle kavrama melekelerinden yoksundur; zira hakikat diye bir derdi yoktur: Daha ürperticisi de, yalnızca kendisini hakikat olarak görür uygarlık. Ve tanrılaştırır, bir Grek tanrısı gibi.



Oysa bura, geçicidir: Burada olan her şey, gidici. Geçici ve gidici olanı, sanki kalıcı ve köksalıcı bir şeymiş gibi görmek, insanın algı melekelerini de, düşünme melekelerini de ayartmakla ve körleştirmekle sonuçlanır kaçınılmaz olarak.



YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kitapçıda Medeniyet arayışı: BASEL’in sessiz kapıları 14 Nisan 2025 | 126 Okunma Stuttgart'ta da bir dil var ama bu dili anlamak için kalp kulağını açmak gerekir 13 Nisan 2025 | 99 Okunma Münih’te sessiz akan zamanın içinden: Yusuf Kaplan ve Medeniyet Mefkûresi 11 Nisan 2025 | 119 Okunma Manacılığın modern maskesi 07 Nisan 2025 | 204 Okunma Câmiden şehre bakmak: Mekânın ruhu Hira'dan Mekke'ye 06 Nisan 2025 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu