Aşı en geç 2021 baharında
ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, Kovid-19 konusunda Türkiye'de en yetkin bilim insanlarından biri. Demirer'e göre virüse çare olacak aşı en geç 2021...
ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, Kovid-19 konusunda Türkiye'de en yetkin bilim insanlarından biri. Demirer'e göre virüse çare olacak aşı en geç 2021 yılının bahar aylarında bulunacak. O güne kadar yapmamız gereken şey ise.. Kontrollü sosyal yaşama adapte olmak.. Taner Hoca'nın Korona notlarını özetleyerek aktarıyorum.
HEDEFLERİMİZİN GERİSİNDEYİZ
Bazı vatandaşlarımızda sanki salgının bittiği gibi bir algı oluştu. Bu rehavet ve gevşeme havası iyiye işaret değil.
Kovid-19 için test yapılanlar arasında testi pozitif çıkanların oranı Mayıs sonu- Haziran başında yüzde 2 civarındaydı.
Bu oran yüzde 3-3.5'lara çıktı. Şu anda hedeflerimizin gerisindeyiz. Haziran sonlarında günlük vaka sayımızın 300- 400'lü rakamlara inmesi lazımdı. Eğer tüm vatandaşlarımız maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyarlarsa bu rakamlar 3 hafta gibi bir sürede 200-300' lü rakamlara düşer.
VİRÜS ETKİSİNİ KAYBETMEDİ
Virüsün ölümcül etkisinin azaldığı iddiaları doğru değil. Tam tersine yakın zamanda bazı viroloji uzmanları tarafından yapılan gözlemler özellikle Avrupa ve Amerika'da koronavirüsün spike proteininde oluşan bazı mutasyonların virüsün hem infeksiyon yapma hem de yayılma hızını daha da arttırdığını gösteriyor. Unutmayalım ki bu virüsün bulaşı hızı çok yüksek ve hızla yayılıyor. Kovid-19'a yakalananların yüzde 80'i bu hastalığı belirtisiz geçiriyor ve bulaşların yaklaşık yüzde 45-50'sinden bu grup sorumlu.
SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞINI UNUTUN
Bir enfeksiyonda sürü bağışıklığı insanların yaklaşık yüzde 60'ının bu hastalığa karşı bağışıklık geliştirmesiyle olur. Ben Kovid-19'da sürü bağışıklığı kavramına inanmıyorum. Sürü bağışıklığı amacı ile Koronavirüsü ve insanları kendi haline bırakmanın maliyeti tüm dünyaya çok ağır olurdu. En az 3 milyon insanın ölebilirdi. Yapılan çalışmalar ve antikor taramaları gösteriyor ki Kovid-19'a karşı bağışıklık oranları genelde çoğu ülke de yüzde 3-5'ler oranında. Bizde yapılan antikor tarama testlerinde ilk 120 bin testte oranın yüzde 1'lerin altında kaldığı görüldü.
Hastalığı geçirenlerde Koronavirüse karşı oluşan pasif bağışıklığın süresi sadece 2-3 ay. Hatta bazılarında bu süre daha da kısa. Hastalığı geçiren bazı sağlık personelimizin tekrar virüse yakalandığını bile gördük.