Yeni çatışma alanı: Akdeniz...
Akdeniz savaşı kapımıza dayandı. Suriye’deki iç savaş sadece ilk adımdı. Asıl çatışma yeni başladı… Akdeniz’in paylaşılması için, ABD ve Rusya gibi büyüklerden...
Akdeniz savaşı kapımıza dayandı.
Suriye’deki iç savaş sadece ilk adımdı.
Asıl çatışma yeni başladı…
Akdeniz’in paylaşılması için, ABD ve Rusya gibi büyüklerden, Lübnan, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri gibi küçüklere kadar tüm ülkeler devrede.
Ödül büyük: Akdeniz’deki zengin petrol ve doğal gaz yatakları.
ÖNCE SURİYE, SONRA FİLİSTİN…
– Suriye’deki iç savaş, bu ülkenin Akdeniz’e olan kıyısı nedeniyle kritik önemdeydi. Savaşın sonuna geldiğimiz bugünlerde Rusya artık kurduğu üslerle Akdeniz’de söz sahibi. ABD, zaten İsrail aracılığıyla devrede.
– ABD desteğiyle kurulan Kıbrıslı Rum-Yunan-İsrail enerji ittifakı, şimdilerde savunma birliğine dönüşme yolunda. Sisi yönetimindeki Mısır ise daha en baştan kendisini bu cepheye atmış durumda.
– Akdeniz’in paylaşılmasının önündeki en büyük engellerden biri olan Filistin sorunu, ABD Başkanı Trump’ın damadı tarafından hazırlanan bir “barış planı” ile çözülmeye çalışılıyor. Planın özü, Filistinliler’in elindeki toprakları Körfez Arapları’nın parasıyla satın alıp İsrail hakimiyetini meşru kılmak. İşin kötüsü, bu plana karşı duran Ürdün dışında pek bir ülkenin de kalmamış olması. (Bizim AKP’lilerin suya tirit birkaç itiraz sesine kimse kulak asmıyor.)
LİBYA SAVAŞININ ARDINDA YATAN…
– Türkiye, AKP’nin başına açtığı ikinci İstanbul seçimleri ile uğraşırken, Yunanistan Akdeniz’de kritik bir adım daha attı: Girit Adası’nın güneyinde petrol ve dogal gaz aramak için Amerikan Exxon Mobil ve Fransız Total şirketleri ile anlaştı.
Girit, Akdeniz’in tam ortasında, Kıbrıs’ın batısında, Libya’nın ise kuzeyinde yer alıyor.
Yunanistan -elbette ABD ve Avrupalı müttefiklerinin de yardımıyla- oldubitti ile Girit üzerinden Akdeniz’deki münhasır ekonomik alanını genişletme peşinde.
Trablus’daki BM -ve Türkiye- tarafından tanınan geçici hükümet ile Rusya-ABD-Avrupa Birliği’yle flört halindeki Tobruk merkezli Hafter güçleri arasındaki çatışma sürüyor. Türkiye, bu çatışmaya diplomatik alanda açık, askeri alanda ise daha görünmez şekilde Trablus’taki yönetim yanında müdahil olmuş durumda.
Libya’da zafer kazanan, Akdeniz’in paylaşılması planında da masaya oturma hakkı kazanacak.
TÜRKİYE NE YAPACAK?